Учество на Саем за волонтерство 2016

На 26 октомври Американскотo катче Битола sо поддршка на Амбасадата на САД во Македонија организираа Саем за волонтерство. Овој саем беше само една од активностите кои се организираа за одбележување на 20 години од постоењето и функционирањето на Мировен Корпус во Македонија. За време на Саемот се претставија 13 локалниорганизации, како и Мировниот корпус, а[…]

Награда за идејата Градина на заедницата –Битола

На наградниот конкурс #ОдличенПроекторганизиран од страна на Радио МОФ, ФОРУМ 16 освои трета награда за идејата Градина на заедницата Битола. Фото приказната „Социјална зграда“ на Викторија Тасева осво прво место, а според бројот на гласови, на второ место е проектот „Стара битолска барутана“ на Иле Петровски. Најдобрата фото-приказна како награда доби мобилен телефон Huawei P8[…]

ФОРУМ 16 членка на Националниот комитет за борба против говор на омраза

  Од 2016 година Здружението за граѓански активизам ФОРУМ 16 – Битола е дел од Националниот комитет за борба против говор на омраза. Кампањата против говор на омраза на интернет е движење против изрази на говорот на омраза на интернет во сите негови форми, вклучувајќи ги и оние кои најмногу влијаат на младите луѓе. “Говорот[…]

ФОРУМ 16 придружна членка на Коалиција СЕГА

Здружението за граѓански активизам ФОРУМ 16 – Битола од овој октомври е придружна членка на Коалицијата на младински организации СЕГА. Ова го одлучи Управниот одбор на оваа организација на состанокот одржан на 3 октомври. Една од целите на ФОРУМ 16 е да поттикне и поддржи младинскиот активизам во областа на културата, економски развој, локалните прашања,[…]

UnaVision истражува нови идеи во Битола

На 1 и 2 октомври 2016, претставници на ФОРУМ 16 присуствуваа на состанокот на UnaVision Macedonia кој се одржа во Битола. UnaVision е глобална мрежа од поединци, организации и заедници кои работат за општото добро. За време на состаноците се разговараше за иднината на оваа мрежа во Македонија, се предлагаа идеи кои преку формата на[…]