Заедно за подобар Интернет

Денес, 9 февруари 2021 година, се одбележува Светскиот ден за безбеден Интернет со активности низ целиот свет. Темата за 2021 година е „Заедно за подобар Интернет“. На овој ден се повикуваат сите засегнати страни да се здружат за да го направат Интернетот побезбеден и подобро место за сите, а особено за децата и младите. Без[…]

Онлајн дискусија: Кино Кабаре настаните пред и по КОВИД-19: предизвици и решенија

КиноБит ви најавува онлајн дискусија на тема „Кино Кабаре настаните пред и по КОВИД-19: предизвици и решенија“. Дискусијата ќе се одржи на 10 декември 2020 година во 18:00 часот преку Google meets.За да го најавите вашиот интерес за учество во дискусијата, ве замолуваме да оставите податоци на линкот за да може да ви испратиме линк[…]

Соопштение за јавност

Од 23 септември 2020 на приватен профил, а од 8 октомври 2020 па во текот на изминативе денови со објави на одредена Фејсбук страна, од страна на поединци и групи граѓани се извртуваат фактите за работата на ФОРУМ 16 во недоличен контекст кој е удар за организацијата, односно за нејзините  членови, волонтери, партнерски организации, соработнци[…]

Кино Кабаре Битола за 2020 година нема да се одржи

Ви соопштуваме дека по бројни и неколкумесечни консултации со членовите и волонтерите на ФОРУМ 16*, претставници на некои европски Кино ќелии и со потенцијални поддржувачи, Кино Кабаре Битола за 2020 година нема да се одржи! Причината се условите во кои требаше да се организира овој настан, а кои се променети поради пандемијата од КОВИД-19 вирусот.[…]

Повик за членови на Управен одбор на ФОРУМ 16

Во пресрет на редовното Годишно Собрание за оваа година, ФОРУМ 16 објавува повик за номинирање на членови на Управениот одбор (УО). Според член 25 од Статутот на  ФОРУМ 16: Управниот одбор  е составен од не повеќе од 7 члена, вклучувајќи го Претседателот, Заменик претседателот и Секретарот. Мандатот на членовите на Управниот одбор трае 4 години,[…]

Повик за учесници во Кампања против гласини: Гласно сокаче – Будно чикмаче

ФОРУМ 16 објавува повик за учеснци во рамки на проектот „Кампања против гласини: Гласно сокаче – Будно чикмаче“. Од учесниците се очекува да се дел од следниве активости во рамките на Кампaњата, која се одржува по трет пат: -пет дневна обука во Битола (септември 2020 година)-теренска активност во Битола (октомври 2020 година)-менторство на учесниците при[…]

Повик за ангажирање на 2 обучувачи и 1 ментор

Здружението за граѓански активизам ФОРУМ 16 – Битола за потребите на проектот „Кампања против гласини: Гласно сокаче – Будно чикмаче“ поддржан од Советот на Европа преку Европската младинска фондација, објавува повик за избор на двајца обучувачи и еден ментор. Обуката е планирана во септември 2020 во Битола. Менторството е планирано во октомври 2020. 1. Задачи[…]

Повик за ангажирање на лице за изработка на видео

Здружението за граѓански активизам ФОРУМ 16 – Битола за потребите на проектот „Кампања против гласини: Гласно сокаче – Будно чикмаче“ поддржан од Советот на Европа преку Европската младинска фондација, објавува повик за избор на правно лице кое ќе биде ангажирано да изработи видео за промоција на Проектот. Задачи и обем на работа: Снимање за време[…]

Повик за ангажирање на графички дизајнер

Здружението за граѓански активизам ФОРУМ 16 – Битола за потребите на проектот „Кампања против гласини: Гласно сокаче – Будно чикмаче“ поддржан од Советот на Европа преку Европската младинска фондација, објавува повик за избор на лице (графички дизајнер). Лицето ќе биде ангажирано да понуди графички решенија до ниво на подготовка на печатење за промотивните материјали во[…]

Кампања против гласини: Гласно сокаче – Будно чикмаче, 2020

Преглед на проектот: Кампањата против гласини „Гласно сокаче – Будно чикмче“ е серија од работилници и активности во заедницата кои помагаат да се уништат гласините и стереотипите кои влијаат на младите, Ромите, LGBTQI и други малцинства кои живеат во Северна Македонија. Овој проект има за цел да создаде група на активисти против гласини кои ќе[…]