Ново „Гласно сокаче – Будно чикмаче“

Кампањата „Гласно сокаче – Будно чикмаче“ и годинава тргна во битка со гласините. Во текот на септември и почетокот на октомври се организираа серија на работилници со активистите за промена, односно тимот на кампањата кој се формира преку јавен повик од страна на ФОРУМ 16. Во текот на октомври, односно на 25 и 26 октомври,[…]

Кино Кабаре Битола 2019: Проекција на филмови

КиноБит ве поканува на проекција на кратки филмови на 7 април 2019 година во 18 часот, во Малата сала на Центарот за култура во Битола. Кратките филмови се изработени од страна на учесниците за време на настанот Кино Кабаре Битола 2019. Концептот на овој настан е изработка на кратки филмови во краток временски период (48-72[…]

Повик за доставување на понуди за експерти

Здружението за граѓански активизам ФОРУМ 16 – Битола за потребите на Проектот „Градење капацитети за менаџирање на настани за собирање средства“ објавува повик за набавка на услуги – привремено ангажирање на 2 (два) експерти.   Предмет на ангажманот Ангажманот на експертите е потребен за време на донаторскиот настан „Светло. Камера. Акција! За активни и вклучени[…]

ФОРУМ 16 го одбележа Денот на човековите права

По повод 10 декември, Меѓународниот ден за човекови права, ФОРУМ 16 организира доделување на сертификати за учество во две програмски активности кои промовираа човекови права на креативен и иновативен начин. Станува збор за настаните Кино КабареБитола 2018 и кампањата „Гласно сокаче – Будно чикмаче“. Кино Кабаре Битола 2018 година се одржа во два последователни викенди[…]

ФОРУМ 16 спроведе „Ние сме визуелни“ работилници во Американско катче Битола

Во рамките на нашата (СТ)АРТ програма, која промовира човекови права преку уметноста, ФОРУМ 16 почна да го користи Прирачникот „Ние сме визуелни“ кој е подготвен од страна на МакеДокс. Овој Прирачник е наменет за едукатори од формалното и неформалното образование на млади луѓе на возраст од 12-18 години, а целта на Прирачикот е да го[…]

ФОРУМ 16 обучени за имплементација на „Ние сме визуелни“

Претставници на ФОРУМ 16 беа дел од обуката „Ние сме визуелни“ организирана од страна на MakeDox за примена на документарниот филм во неформалното и формалното обрзование за човековите права. Со имплементација на програмата Здружението за граѓански активизам ФОРУМ 16 – Битола ќе почне во јануари 2017 година, за време на проектот „Академија: Кој ако не младите? Кој ако[…]