Ново „Гласно сокаче – Будно чикмаче“

Oд 12 до 14 ноември 2021 година, ФОРУМ 16 по четврти пат ја спроведе Кампањата против гласини „Гласно сокаче – Будно чикмаче“. Целта на Кампањата е да ги разбие негативните гласини и наративи за младите во Битола дека тие „само пијат кафе на Широк Сокак“ и „ништо не работат“. Овој пат да покажеме дека тоа[…]

Кино Кабаре Битола за 2020 година нема да се одржи

Ви соопштуваме дека по бројни и неколкумесечни консултации со членовите и волонтерите на ФОРУМ 16*, претставници на некои европски Кино ќелии и со потенцијални поддржувачи, Кино Кабаре Битола за 2020 година нема да се одржи! Причината се условите во кои требаше да се организира овој настан, а кои се променети поради пандемијата од КОВИД-19 вирусот.[…]

Обука за социјално претприемништво во Битола

Во рамки на проектот: „Поддршка за развој на локални социјални претпријатија“ финансиран од Министерството за економија на Република Македонија, а спроведуван од Здружение Конект се спроведуваат еднодневни обукиво Струмица, Битола и Тетово за социјално претприемништво наменети за претставници од институциите, општините, бизнис секторот (големи, мали и средни претпријатија) и потенцијални социјални претпријатија. Обуките ќе ви[…]

Нова генерација млади лидери за справување со говор на омраза

Преглед на проектот: Целта на проектот „Нова генерација млади лидери за спрвавување со говор на омраза“ е да се промовира развој на планови кои ќе бидат пример за адресирање на говор на омраза во битолските средни училишта. Главните цели се: Да се обучат ученичките лидери и училишната служба за превенција и справување со говор на омраза[…]

Награда за идејата Градина на заедницата –Битола

На наградниот конкурс #ОдличенПроекторганизиран од страна на Радио МОФ, ФОРУМ 16 освои трета награда за идејата Градина на заедницата Битола. Фото приказната „Социјална зграда“ на Викторија Тасева осво прво место, а според бројот на гласови, на второ место е проектот „Стара битолска барутана“ на Иле Петровски. Најдобрата фото-приказна како награда доби мобилен телефон Huawei P8[…]

UnaVision истражува нови идеи во Битола

На 1 и 2 октомври 2016, претставници на ФОРУМ 16 присуствуваа на состанокот на UnaVision Macedonia кој се одржа во Битола. UnaVision е глобална мрежа од поединци, организации и заедници кои работат за општото добро. За време на состаноците се разговараше за иднината на оваа мрежа во Македонија, се предлагаа идеи кои преку формата на[…]